Nachttreinen in model

De Amerikaanse fotograaf O. Winston Link (1914-2001) fotografeerde eind jaren ’50 de laatste stoomtreinen van de Norfolk & Western. Hij deed dat bij voorkeur ’s nachts, waarbij hij waar mogelijk bewoners langs de lijn in zijn foto’s betrok. Dat leverde een bijzonder oeuvre op. Aanvankelijk kreeg het werk weinig erkenning; de geluidsopnames die hij tegelijkertijd maakten waren een groter succes. Pas in de jaren ’80 werden de foto’s bij een breder publiek bekend, o.a. dankzij het boek Steam, Steel and Stars (1983). In 2005 was er een tentoonstelling in het FOAM in Amsterdam. Daar begon mijn fascinatie voor zijn werk.

Ik maak foto’s van modeltreinen in de stijl van O. Winston Link. Voor vrijwel elke foto maak ik een nieuw tafereel. Je kunt het vergelijken met de decors die voor filmsets gemaakt worden. Alleen wat ik voor de foto nodig heb dat bouw ik. De scènes zijn geen onderdeel van een modelbaan. Daardoor kan ik er ook vrij ruw mee omgaan. Ik kan lampjes in het landschap prikken waar ik wil, de boel natsproeien voor een regenachtig effect, of er een stuk vanaf snijden om ruimte te maken voor de camera. Kenmerkend in veel foto’s is de mooie witte rookpluim (een pluk watten rond een ijzerdraad) tegen de zwarte lucht.

Hieronder enkele voorbeelden. Meer foto’s zijn te zien op www.onthespot.nl . Ook in Rail Magazine (nrs 300, 310 en 330) zijn foto’s gepubliceerd.

Rob Reinders