Duits seinhuis

Voor het station op mijn eigen modelbaan wilde ik een Duits seinhuis maken. Mijn eisen waren dat het een bakstenen gebouw moest zijn voor een klein tot middelgroot station, er moest een interieur en verlichting in passen en het gebouw moest in verschillende bouwlagen te verdelen zijn.
Aan de hand van foto’s die ik op internet (bijvoorbeeld http://www.entlang-der-gleise.de/stellwerke-basis.html) verzamelde werd een schets gemaakt.

Begane grond
De wanden zijn gemaakt van styreen en Slater’s baksteenplaat. Als eerste zijn de wanden voor de begane grond uit de baksteenplaat gesneden en vervolgens zijn de ramen uitgesneden. Daarna zijn de raamkozijnen gemaakt van 0,3 millimeter styreen en styreenstrips van Evergreen. Na het schilderen zijn de raamkozijnen tegen de baksteenwand geplakt. Die wanden zijn verstevigd met styreenplaat van 0,5 mm dikte. Om de wanden in verstek te kunnen lijmen zijn de zijkanten met een grote vijl schuin afgevijld. De bodemplaat is uitgesneden uit 1 mm styreen. Daaraan zijn de wanden van de begane grond gelijmd. De bovenkant is afgewerkt met een rand van baksteenstrips. Daarbinnen past de eerste verdieping.

Eerste verdieping
De volgende bouwlaag is op dezelfde manier gebouwd. In dit gedeelte moet het seinhuisinterieur zichtbaar worden. De planken vloer bestaat uit dun fineer, dat plank voor plank op de vloer is aangebracht. Voor een nette afwerking is een extra binnenwand van 0,3 mm styreen aangebracht. Een van de ramen is opengezet, zodat de miniatuurseinwachter (Preiser) goed zicht heeft op het emplacement.

Dak
De basis bestaat uit een plafondplaat die iets uitsteekt over de bovenverdieping. Aan de onderkant van het uitstekende deel zijn houten strips geplakt. Aan de binnenkant zijn ook strips aangebracht, waardoor het dak nu klemt op de eerste verdieping. Van styreenplaat zijn de daken uitgesneden. Daarop wilde ik een dakbedekking van dakleien. Hiertoe zijn uit 0,3 mm styreen dunne strips gesneden. Op korte afstand, de grootte van de dakleien, zijn de strips overdwars tot de helft ingesneden. Deze strips zijn vanaf de onderkant, dakpansgewijs, op het dak geplakt. Door op onregelmatige plaatsen een lei iets op te wippen krijg je een mooi oud dak met leien. Als laatste is er op de naden nog daklood gemaakt van dun aluminium van yoghurtbekers. De aangebrachte regengoten komen uit een Auhagen-set.

Ten slotte is er nog een interieur gemaakt en is het gebouw geschilderd. En zo is er weer een gebouw af om op de baan geplaatst te worden.

Wim van der Schief