Hatzenplatz-Gutenstuben

Modelbaan in een koffertje

Vaak kreeg ik rond Kerst zin om een Kerstdiorama te maken, maar daar kwam het dan natuurlijk niet van. Op 1 januari 2015 bedacht ik dat als ik dan zou beginnen ik toch op tijd klaar zou moeten kunnen zijn voor de eerstvolgende Kerstdagen. Ik ging gelijk aan de slag met een overgebleven gereedschapskoffertje.

De afmetingen waren ca 30 x 40 cm. Weinig ruimte dus, zeker voor h0, maar met h0e (dat sowieso mijn ‘specialiteit’ is) moest er toch iets mogelijk zijn.

Het plan was een pendelbaantje te maken tussen twee stationnetjes, zo had de trein ook nog een echte functie.

De baan zelf bestaat dus uit twee stationnetjes: Hatzenplatz (verlaten halte langs een bergbeek, 7km van het gelijknamige dorpje, een eenzame reiziger wacht op de trein) en Gutenstuben (gezellig dorpje waar net een kerstmarkt plaatsvindt. Er lopen zelfs wat bekendheden rond). Met piepschuim werd het landschap vormgegeven, met een laag gips werden de rotswanden nagemaakt. Hoewel er uiteindelijk sneeuw zou komen te liggen, werd toch eerst hele landschap, incl. grondbedekking en gras aangekleed. Daarna werd pas de sneeuw aangebracht. De sneeuw is van Precision Ice and Snow, dat wordt aangebracht in dunne lagen met haarlak.  De tunnelingangen werden gemaakt van foamboard. Het haltegebouw en de kerststal zijn eigenbouw, de kraam is van Noch, voor het stationsgebouw Gutenstuben is uitgegaan van een bouwpakketje van Auhagen.

Een trein die bestaat uit een locomotief met rijtuigen is al te groot. Een railbus zou perfect zijn. Op zoek naar geschikte ideeën stuitte ik op een Tsjechisch motorwagentje ČSD M11.0. Ideaal om te pendelen, want de machinist zit in het midden in een cabine op het dak. Van polystyreenplaat werd een kapje gemaakt. Een N-onderstel van Kato (nr 103), populair onder 009- en h0e-smalspoormodelbouwers, zorgt voor de motorisering. De asafstand klopt niet helemaal met het voorbeeld, maar in dit geval is dat niet zo belangrijk.

Inmiddels heb ik er via Shapeways ook een 3D-print van gemaakt en ook de bijbehorende aanhanger nagemaakt. Ze worden verbonden met echte bekerkoppelingen van Modellbau Veit.

Rob Reinders