Modelbouw Vereniging Hilversum

Inloggen leden

Mississippi, deel 2

We verwachten dat de boot in 2016 klaar zal zijn. Zoals afgesproken werken we wel planmatig aan dit model, maar we hebben geen definitieve deadline. Het is een hobby dus het moet geen werken worden.

Op de foto's lijkt het alsof deze raderboot al bijna gereed is, echter voor de modelbouwer begint nu pas het fijne werk. De afwerking van de boot met alle accessoires zoals trappen, relingen, tuigage, verlichting en elektronica moet nog beginnen. Alle compartimenten en opbouw zijn gereed. Door Cor Keller zijn de wanden geschilderd en de dekken in de waterdichte lak gezet. En kortgeleden is een nieuwe jonge botenbouwer bij het team gekomen: Stan Vermeulen, een meubelmaker in opleiding. Als dat geen welkome uitbreiding is op het juiste moment!

In de tijd dat de Mississippi over de rivier voer was dit de enige mogelijkheid om zo'n natuurlijke barrière als een grote rivier te nemen. Om de paarden te kunnen vervoeren zijn op het middendek een aantal paardenboxen geplaatst. Deze werden net zoals de mensen tijdens de overtocht goed verzorgd. Voor de passagiers was er veel vertier in de vorm van drank en “dixie” of “ragtime” muziek, veelal uitgevoerd door een dronken pianist. Kortom het was een vrolijke boel aan boord.

Door Daan de Zeeuw en Liek Bouma worden de kozijnen, deuren, louvre luiken, trappen en hekjes gemaakt en in de behuizing geplaatst. Een extra uitdaging is het maken van de relingen waarvoor we ongeveer 800 pilaartjes hebben aangeschaft en waarmee we een bijzondere verfraaiing kunnen bereiken. Zoals je op bijgaande foto’s kunt zien wordt alleen al door het plaatsen van de palen een grote verandering bereikt in de aanblik van de boot.

Voor de radiografische besturing is een 6-kanaals zender aangeschaft. Daarmee kunnen naast de roerbediening en radaandrijving ook de verlichting en het geluid bediend worden. Aan Fred Drion is gevraagd om 60 lantaarns te maken om als buitenverlichting te dienen. Ook deze zullen via de afstandsbediening worden geschakeld.

Het is natuurlijk de bedoeling dat dit scheepsmodel als varend object binnen de MVH beschikbaar zal zijn.